Ozonowanie pomieszczeń
Ozonowanie ma nieograniczone zastosowanie, jest niezastąpione w przemyśle, usługach oraz w gospodarstwach domowych. Ozon jest silnym utleniaczem, dlatego znalazł zastosowanie w zabiegach deodoryzacji, dezynfekcji i dezynsekcji, aplikowany jest w formie gazowej. Deodoryzacja - usuwanie nieprzyjemnych zapachów nie polega tylko na chwilowym maskowaniu, lecz na trwałym usunięciu niepożądanych woni.
Ozonowanie pomieszczeń cenione jest w usługach hotelarskich i gastronomi. Usuwa niechciane zapachy: stęchlizny, potu, dymu tytoniowego, a także zapachów charakterystycznych dla kuchni. Poprawa jakości powietrza w zakładach branży spożywczej poprzez usunięcie zapachu w pomieszczeniach i komorach chłodniczych, mroźniach i komorach fermentacyjnych przemysłu browarniczego. Ozonowanie pojazdów przewożących żywność, wpływa na bezpieczeństwo produktów podczas transportu. Wszystkie z dostępnych środków chemicznych mają właściwości maskujące zapachu, jedynym skutecznym środkiem usunięcia swądu jest ozonowanie, także w pomieszczeniach, które uległy spaleniu. Tylko proces ozonowania gwarantuje prawie 100% skuteczności.
Ozon skutecznie niszczy bakterie, grzyby i wirusy.
Poddawanie pomieszczeń procesowi ozonowania znacznie zmniejsza ryzyko rozprzestrzeniania się chorób.
Dodatkowe informacje:
Ozon jest niezwykle szkodliwą substancją zarówno dla ludzi, zwierząt, jak i roślin. Z tego względu, wykonywane przez pracownika firmy ozonowanie pomieszczeń według przepisów BHP musi odbywać się w pełnej masce twarzowej oraz filtrze do maski dla NO. Procedura ozonowania pomieszczenia obejmuje następujące etapy:
- przygotowanie pomieszczenia
- rozstawienie i uruchomienie generatorów
- monitorowanie procesów
- zakończenie ozonowania, wietrzenie pomieszczeń
Przed wykonaniem jakichkolwiek prac należy z pomieszczenia usunąć rośliny oraz zwierzęta. Wszelkie otwory, typu kratki wentylacyjne oraz szpary w drzwiach muszą być szczelnie oklejone. Wartościowe przedmioty powinno owinąć się folią. W trakcie wykonywania zabiegu ozonowania pomieszczenia należy stale monitorować proces ozonowania oraz kontrolować szczelność pomieszczenia. W razie konieczności należy wydłużyć bądź skrócić czas ozonowania.